Pracownia dysponuje nowoczesną bazą laboratoryjną oraz kadrą naukową i techniczną o wysokich kwalifikacjach i prowadzi badania naukowe w zakresie:
Pracownia Badania Żywności i Fizjologii Żywienia
pomiaru wartości wydatku energetycznego na stanowiskach pracy
oceny uciążliwości służby i pracy
określania dobowego bilansu energetycznego
badań potrzeb energetycznych i żywieniowych z uwzględnieniem specyfiki i charakteru wykonywanej pracy
antropometrycznej oceny stanu odżywienia
laboratoryjnych badań wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i całodziennych racji żywnościowych
oceny prawidłowości planowania i realizacji wyżywienia
Pracownia Higieny
opracowywania nieswoistych metod wykrywania potencjalnych środków broni biologicznej
badania wpływu środków pozoracji pola walki na zdrowie żołnierza
opracowywania metod zapobiegania grzybicy i innym chorobom skóry stóp
opracowywania metod badania wody w warunkach polowych
badania zanieczyszczeń gleby metalami ciężkimi w miejscach ćwiczeń wojsk
opracowywania higienicznych i ergonomicznych wymogów bytowania w schronach w sytuacjach zagrożenia bronią masowego rażenia, katastrofą przemysłową lub ekologiczną
Pracownia Higieny Żywności i Żywienia prowadzi szkolenia w zakresie:
żywieniowej profilaktyki chorób związanych z żywnością i żywieniem
planowania prawidłowego i racjonalnego żywienia
higieny żywności i żywienia
bioterroryzmu żywnościowego
specjalizacji wojskowych z zakresu higieny i epidemiologii